Petković: U Prištini ne postoji volja da se preuzete obaveze ispune

Novi napadi Aljbina Кurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština i to uoči devete godišnjice potpisivanja ovog dokumenta potvrda su da u Prištini, na čelu sa Кurtijem, ne postoji ni promil volje da se preuzete obaveze ispune, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Briselski sporazum nije Кurtijeva prćija kojom može da raspolaže kako mu volja, već pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede od prvog do poslednjeg slova“, navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića dostavljenom medijima.

On je istakao da bi neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština moralo da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Кurtija, umesto što mu se na međunarodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog.

„Poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini su garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa i Beograd se, do sada, pokazao kao kredibilan i pouzdan partner na tom polju, dok Priština na čelu sa Кurtijem klizi u radikalni ekstremizam, u kome se sporazumi ne poštuju, već se direktno urušavaju“, naveo je Petković.

„Кoliko god Кurti pokušavao da ojača svoju oslabljenu političku poziciju napadima na Beograd, Srbe i obračunima sa ZSO, to mu neće vratiti poljuljano poverenje građana koji žele mir i ekonomski napredak, a ne sukobe“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTV KIM