Petković: Todosijeviću stigao poziv za izdržavanje kazne pre presude

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopšto je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, uz pojašnjenje da je Todosijeviću poziv za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda Apelacionog suda kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je nečuveno da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što kako navodi, nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces „koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora“.

U prilog tome, dodaje Petković, svedoči i činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što, ističe, dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona.

Petković je naveo da će Todosijevićev advokat odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu takozvanom vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kako najavljuje, „o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavestiti i Miroslava Lajčaka, kao posrednika u dijalogu i sve ambasadore Kvinte“.

„Posebno je indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a njegov slučaj zloupotrebljava se u političke svrhe“, navodi Petković, dodajući:

„Ističem i da je u ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića opet prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava, s obzirom na činjenicu da je sudsko veće tzv. Apelacionog suda koje je 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi bilo sastavljeno isključivo od sudija albanske nacionanosti. To je direktno u suprotnosti sa tačkom 10. Briselskog sporazuma koja kaže da u slučajevima koji dolaze iz srpskih sredina sastav veća Apelacinog suda mora biti većinski srpski, što se ovde, ali i u drugim srpskim predmetima, godinama ne dešava“.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da o vladavini prava na Kosovu i Metohiji najrečitije govori činjenica da se Albanac Azem Kurtaj koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak uoči Božića pušta u kućni protivor, a njegov pokušaj ubistva se karakteriše kao „izazivanje opasnosti“, dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne reči.

Izvor :
Gracanica online