Petković: Sudska, a ne politička odluka – borićemo se za oslobađanje svih uhapšenih Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska, a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na Kosovu.

Petković je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom na to da su „trojica kosovskih specijalaca“ optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

“Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji”, rekao je Petković.

Ističe da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

“Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u privtvoru. U centralnoj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odlika suda ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina”, rekao je Petković.

Kako je naveo, u ovom trenutku poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi.

“To je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine”, kazao je Petković.

Izvor :
Kim