Petković: Sednica SB UN da pokrene pitanje Kurtijevog pohoda na Srbe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mesto pred kojim se mora pokrenuti pitanje „nasilničkog pohoda“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija na srpski narod na Kosovu, kako bi se pokazalo da li postoji međunarodno pravo.

„Ako se to ne dogodi, to bi bilo ništa drugo do javno priznanje da međunarodno pravo ne postoji i da ono nikoga ne obavezuje“, rekao je Petković za Kurir, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi zvanični Beograd mogao da inicira sednicu SB UN.

Upitan kako je razumeo izjavu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da su i za Srbiju spremne kaznene mere ukoliko ne postupa u skladu sa EU, Petković je kazao da predstavnici EU tradicionalno govore o obe strane.

„Gospodin Lajčak je ozbiljan čovek i iskusan diplomata, ali i on je u javnoj komunikaciji ponekad spreman da se lati administrativnih EU krilatica. Moje pitanje je – Za šta da nas kazne? Sve svoje obaveze Beograd je ispunio, uključujući i deo poslednjeg plana za deeskalaciju“, rekao je on.