Petković: Samoproglašeno Kosovo politički čardak ni na nebu ni na zemlji

„Žitelji Кosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, učinjenog suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kako je naveo, pored najavljenih svečanih sednica i parada u Prištini, ne može se poreći činjenica da je u međunarodno-pravnom smislu „samoproglašeno Кosovo do danas ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlji, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti“.

„Realnost je da samoproglašeno Кosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu“.

Naspram 84 države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, navodi Petković, danas 106 zemalja čvrsto stoje na strani Srbije i međunarodnog prava.

„To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Aleksandra Vučića koji odlučnom i mudrom politikom predstavlja čvrstu branu legalizaciji takozvane kosovske nezavisnosti, za razliku od onih koji su do 2012. izdejstvovali više od 100 priznanja i različitim potezima s predumišljajem, ili bez, ojačavali pozicije Prištine“, naveo je Petković u saopštenju dostavljenom medijima. 

U međuvremenu, kako navodi, „najmlađu evropsku demokratiju“, napustile su desetine hiljada ljudi.

„Mladi su ostali bez ikakve perspektive i šanse da se zaposle, pravni i socijalni sistem je u haosu, i zato su današnje komemoracije proslava rasula, a ne uspeha. Pitanje je zato ko od onih koji će danas učestvovati na proslavama i svečanim akademijama u Prištini zaista oseća da je takozvano `Кosovo` išta više od puke maštarije, i ko se tamo istinski identifikuje sa izmišljenim `kosovarskim` identitetom i plavo-žutom zastavom“, stoji u saopštenju.

„Na kraju, pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno `Кosovo` država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Кosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih“, zaključuje se.