Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 

„Petković je naglasio da za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni punih devet godina. Pored toga, postoji kršenje dogovora u oblastima energetike, sporazuma o registarskim tablicama i kontinuirana nesaradnja po pitanju nestalih“, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljeno medijima.

Petković je istakao da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda.

„Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji, na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine“, naveo je on.

Podseća da je juče otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnika Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, a na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila Priština.

Dodaje da „politika koju u dijalogu zastupa Beograd stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu, ali politička zrelost i volja za postizanje dogovora druge strane, ne postoji“.

U saopštenju se zaključuje da je Srbija, pored svega, opredeljen za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.

Izvor :
RTV KIM