Petković sa Eskobarom o perspektivama za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarao o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije za KiM, Petković je istakao da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike i tom prilikom direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

U saopštenju se dodaje da je Petković Eskobaru skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu Osnovnog suda u Prištini, kojom je nakon ponovljenog suđenja Ivana Todosijević osuđen na godinu dana zatvora. Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

„Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode. Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana deset Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice“, rekao je Petković.

Petković je svom sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom na Kosovu.

„Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama“, zaključio je Petković.

Izvor :
RTV KIM