Petković: Rešavanje sporova isključivo diplomatskim sredstvima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je u oproštajnu posetu ambasadora Italije u Srbiji Кarla Lo Кaša, koji je bio šef italijanske diplomatske misije u Beogradu od aprila 2018. godine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je zahvalio ambasadoru Lo Кašu na dobroj saradnji i izuzetnom zalaganju i posvećenosti u razumevanju i rešavanju problema na Кosovu i Metohiji.

Tokom razgovora, direktor Petković je upoznao italijanskog ambasadora sa tokom briselskog dijaloga, informišući ga da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze, dok Priština punih devet godina pronalazi izgovore da ne sprovede dogovore koji se odnose na Zajednicu srpskih opština, navodi se u sopštenju.

Petković je izrazio zabrinutost „zbog nastojanja Prištine da relativizijuranije postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom u oblastima energetike, slobode kretanja, pravosuđa, kao i da ne postoji sa prištinske strane dovoljno razumevanja ni po pitanju nestalih lica“.

„Beograd je, dosledno opredeljen za izgradnju stabilnosti u regionu i rešavanje svih sporova isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, iako Priština ne pokazuje volju za takvim načinom prevazilaženja nesuglasica“, navedeno je u saopštenju.

Na kraju razgovora, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je poželeo ambasadoru Lo Кašu mnogo uspeha na novoj dužnosti i izrazio uverenje da će se nastaviti dalja intezivna i prijateljska saradnja dve zemlje.

Izvor :
RTV KIM