Petković: Priština pitanje nestalih koristi u dnevno političke svrhe

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica i današnjih izjava kosovske predsednice Vjose Osmani i predsednika parlamenta Glauka Konjufa u vezi sa nestalim licima reagovao je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Na Međunarodni dan nestalih Srbija još jednom potvrđuje svoju nedvosmislenu nameru da na svaki način doprinese rasvetljavanju sudbine osoba koje su nestale na Kosovu I Metohiji, i izražava nadu da će, nakon što Priština prekine praksu brutalne političke zloupotrebe ovog pitanja, porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijima dobiti makar delimičnu utehu.

Nažalost, poruke Aljbina Kurtija i njegovih posilnih i danas nam pokazuju koliko je Prištini malo stalo do obzira humanosti i stvarne normalizacije odnosa, već svako pitanje pa i potragu za 1.618 nestalih koriste za dnevno političku borbu, umesto da prestanu sa opstrukcijama primene Deklaracije o nestalim osobama što čine već četiri meseca”, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća “da je Beograd pokazao najveću moguću spremnost kada je reč o nastojanjima da se utvrdi sudbina nestalih ili pronađu njihovi posmrtni ostaci”

“Priština je od nas tražila pretrage na 23 lokacije i pozitivno je odgovoreno je na sve zahteve. S druge strane, Beograd je tražio pretragu na 10 lokacija na Kosovu i Metohiji, ali je Priština pozitivno odgovorila na svega jedan zahtev. I to pokazuje jasnu sliku ko je spreman na saradnju kada je potraga za nestalima u pitanju, a ko ovu temu bezočno zloupotrebljava iznoseći neistine i laži”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je “rešavanje sudbine nestalih lica stvar civilizacijske zrelosti jednog društva i Beograd nikada nije to pitanje tretirao drugačije nego kao etičko i duboko humano”.

“Priština, međutim, nikada nije iskreno želela da se pitanje nestalih reši, jer konstantni su pokušaji da se žrtve politički instrumentalizuju Smatramo da je rešavanje pitanje  nestalih jedan od preduslova pomirenja i prevazilaženja tegobnog nasleđa prošlih ratnih sukoba, i da je nehumano i neumesno da se ova tema, umesto za pomirenje, koristi za produbljivanje međuetničkog jaza na Kosovu i Metohiji i stvaranje novih podela – a Priština to permanentno čini”.

“U nadi da ćemo naredni Međunarodni dan nestalih dočekati uz postojanje konsenzusa da je pristojan i odgovoran odnos prema nestalima i pijetet prema bolu koji osećaju brojne porodice, bez obzira na njihovu nacionalnost, naša zajednička civilizacijska obaveza, još jednom apelujem na Prištinu da obustavi praksu politike zloupotrebe žrtava”, zaključuje se u saopštenju.