Petković: Odblokirati proces potrage za nestalima

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa šeficom regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, Jelenom Stijačić i koordinatorkom za zaštitu i predsedavajućom Radne grupe za nestala lica, Oreli Gotije, a sastanku je prisustvovao i predsednik Кomisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Kako je saopšteno, Petković je sagovornice obavestio da su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu Deklaraciju o nestalim osobama.

„Nažalost, Priština godinama opstruiše ovaj proces i izbegava da dozvoli pretragu devet lokacija
za koje Beograd poseduje utemeljena saznanja da skrivaju posmrtne ostatke Srba stradalih tokom sukoba na КiM. Sa druge strane, istakao je Petković, Beograd je do sada omogućio pretragu 23 lokacije koje je Priština označila kao relevantne“, navodi se u saopštenju.

Petković je, kako se dodaje, sagovornicama ukazao na neophodnost pojačane aktivnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta s ciljem da se što pre krene u operacionalizaciju ove Deklaracije i načine prvi koraci u njenoj primeni.

„On je istakao da je preko potrebno da Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ujedno i predsedava Radnom grupom za nestala lica, učini napore da se taj proces odblokira i sa svoje strane izvrši neophodan uticaj na Prištinu da prihvaćene obaveze i ispuni. Važno je da se proces potrage za nestalima što pre vrati u funkciju zbog porodica nestalih i građenja mira i mirnog suživota na prostoru Кosova i Metohije“, napominje se.

„Petković je izrazio očekivanja da će Priština, bar u ovoj oblasti, prestati da vrši opstrukciju i da će konačno biti odblokiran proces potrage za nestalima tokom sukoba na Кosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor :
Kim