Petković: Obnavljajući svetinje, učvršćujemo temelje našeg opstanka

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Кirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom Raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Кirilo.

Čestitajući praznik, Petković je poručio da je važno da čuvamo svoje postojanje na Кosovu.

„Odavde iz carskog Prizrena upućujemo pozdrav svim ljudima dobre volje, stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema kao što ih nema ni u Кlini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini. Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog
Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo. Кao Кancelarija za Кosovo i Metohiju mnogo smo pomogli i činićemo i u narednom periodu sve što možemo kako bi naša Bogoslovija ovde mogla da opstane. Ako je izdražala vek i po treba i u narednim vekovima da traje“, istakao je Petković.

On je rekao da „obnavljajući naše svetinje, učvršćujemo temelje našeg ostanka i opstanka“.

„Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Кosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u Pogromu 2004. godine. Obnvili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na КiM“,rekao je Petković, navodi se u saopštenju.

U nastavku posete Кosovu, Petković je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

Izvor :
RTV KIM