Petković o polaganju zakletve gradonačelnika na severu: Okupacija nikada nije bila trajno stanje

Polaganje zakletve gradonačelnika Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je kao okupaciju četiri opštine na severu Kosova od strane Prištine. 

„Verovatno nikada u istoriji demokratije nije bilo izbora sa tako beznačajnom izlaznošću a da oni koji postavljaju merila demokratije u savremenom svetu rezultate takvih izbora priznaju. Jasno je da ovaj akt silovanja demokratije i ljudskih prava jeste odgovornost Aljbina Кurtija, kao velikoalbanskog ideologa i antisrpskog šoviniste, ali ide na dušu i delu međunarodne zajednice, koji je, rukovođen kratkovidim geopolitičkim interesima, rešio da suspenduje politička prava srpskog naroda na КiM“, naveo je u saopštenju.

Napominje da okupacija nikada u istoriji „nije bila trajno stanje“, pa neće biti ni u četiri opštine na severu.

„I ona će ubrzo biti okončana, međutim srpski narod će duže od Кurtijeve okupacije pamtiti sraman način na koji su lažni korifeji savremene demokratije za tako nešto dali zeleno svetlo. Srpski narod nikada u prošlosti slobodu nije dobijao na poklon, već se za nju uvek izborio sopstvenim pregnućem i nacionalnim jedinstvom, i sada, kada su sve maske pale a licemerje dela međunarodne zajednice postalo potpuno ogoljeno, Srbi će biti ti koji će odlučivati o svojoj nacionalnoj sudbini, a ne Aljbin Кurti ili bilo koji inostrani faktor“, dodaje se.

„Naš narod nadživeće i ovu situaciju bez presedana u savremenoj mirnodopskoj evropskoj istoriji, tako što će nastaviti da se svim snagama bori za mir i poštovanje međunarodnog prava, a Srbi sa КiM će, uveren sam, ostati jedinstveniji nego ikad, jer osim svoje države Srbije i sopstvene odlučnosti nemaju druge odbrane od zuluma kojem su izloženi“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor :
Kim