Petković o izjavi Fon Kramon: Naterajte Prištinu da formira ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu izvestitljke Evropskog Parlamenta za Kosovo Viole Fon Kramon da je odluka Srpske liste da bojkotuje izbore u četiri opštine na severu velika greška. „Bolje bi bilo da žali i protestuje zbog činjenice da Priština 10 godina odbija da ispuni svoje obaveze i formira ZSO“, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković ocenjuje da je „za žaljenje“ to što Viola Fon Кramon, kako je naveo, „ne želi da vidi da je problem u Aljbinu Кurtiju koji hoće da bude faktički gradonačelnik svih opština na severu КiM sa 2 odsto podrške albanskih glasova“.

„Dodatno, neskrivena albanska lobistkinja umesto da kritikuje svoje prištinsko čedo zbog nepoštovanja potpisanih obaveza, ona okrivljuje zvanični Beograd bez ikakvih dokaza da stoji iza odluke Srba s КiM o bojkotu izbora. Pre nego što napadima na Beograd nastavi da zarađuje platu, Viola Fon Кramon neka pogleda izjavu srpskog naroda s Кosova i Metohije od 5. novembra 2022. godine koji je tada jasno naveo da nema povratka u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština, u skladu sa briselskim sporazumom“, naveo je on.

Poručuje da ukoliko je Fon Kramon stalo do učešća Srba na izborima „natera Prištinu da formira ZSO i povuče svoje ilegalne specijalne jedinice sa severa koje tamo nemaju šta da traže“.

„Nisam video da je gospođa fon Кramon juče tako glasno kritikovala Prištinu koja 10 godina odbija da sprovede svoje obaveze iz dijaloga, ili obaveze postoje samo kada je Beograd u pitanju, a Prištini se sve prašta? Ako je tako, neka kaže jasno i direktno, a neka nam ne vređa inteligenciju zamenom teza da su Srbi sa КiM i zvanični Beograd za nešto odgovorni“, dodao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM napominje i da su Srbi sa severa Кosova 10 godina bili u institucijama i učestvovali na izborima, pa nije formirana ZSO i to je, kako je naveo, „istina kojoj gospođa Fon Кramon treba da pogleda u lice“.

Izvor :
kim