Petković: Mir se ne može graditi na negaciji zločina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković je povodom godišnjice stradanja četrnaest srpskih žetelaca u ataru sela Staro Gracko kod Lipljana saopštio da odgovornost za činjenicu da ubice još nisu privedene pravdi snose predstavnici institucija u Prištini, koji, kako je naveo, „zaverom ćutanja o ovom i mnogim drugim zločinima štite teroriste i zločince“.

„Odgovornost, takođe, snose i predstavnici međunarodnih misija na КiM, pre svega Euleks koji je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza“, naveo je Petković.

On je podsetio da je više puta minirano i osrknavljeno groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela.

„Danas želimo još jednom da naglasimo i da je međunarodna zajednica, ne samo moralno, odgovorna što svojim nečinjenjem dozvoljava da zločini nad Srbima koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, a trajan mir na Кosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni“, istakao je direktor Kancelarije za KiM i dodao:

„Međutim, Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Кosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu. Кada do te istine dođemo, moći ćemo da gradimo poverenje i normalizaciju odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini“.

Srpska lista: Nama ostaje da pamtimo

„Lideri kosovskih institucija kao po običaju danas neće podsetiti javnost na ovo stradanje nevinih Srba, kako bi sačuvali narativ da su samo Albanci žrtve a Srbi zločinci, u nadi da će se prolaskom vremena zaboraviti ovaj monstruozni zločin, a odgovorni nikada ne privedu pravdi“, saopštila je Srpska lista podsećajući na stradanje 14 srpskih žeteoca u ataru sela Staro Gracko.

„Sa željom da iznova i iznova nanose bol porodicama ubijenih groblje na kome su sahranjeni srpski žeteoci je više puta skrnavljeno, a nadležne institucije kao što nisu pronašle njihove ubice, nikada nisu pronašle ni one koji su skrnavili groblje na kome oni počivaju“, naveli su.

Dodaju da Srbima ostaje da pamte, sećaju se i traže od međunarodne zajednice da zahteva od kosovskih institucija da pronađu i kazne počinioce ovog zločina, u nadi da se ovakav zločin nikada neće ponoviti.

Izvor :
KIM