Petković: Međunarodna zajednica da natera Prištinu da formira ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da se „uzme u pamet“ i izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština. Ukoliko ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano, može da bude kasno i možemo otići u „provaliju sa nesagledivim posledicama“, ističe Petković.

Petar Petković je na pres konferenciji u Vladi Srbije podsetio da su prošla 3.364 dana kako ZSO nije formirana.

U obraćanju novinarima istakao je da je ZSO ta koja treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda na KiM, s obzirom na to da tih prava, ističe, danas nema.

Naveo je i da se svakog dana može videti da se jednostranim potezima Prištine i Aljbina Kurtija ljudska prava srpskog naroda na KiM sužavaju i gaze – prava na glasanje, prava slobode kretanja…

„Dobro upamtite ovaj moj poziv međunarodnoj zajednici jer se obraćamo pre svega njima, predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno najmoćnijim državama Zapada zato što su oni ti koji mogu da formiraju ZSO, zato što jedino njihov pritisak može da nas pomeri korak napred kako bi neko konačno naterao Prištinu da ispuni svoje obaveze“, rekao je Petković.

Ukazao je na to da najnovijim jednostanim potezima da se ukinu srpske lične karte i izvrši preregistracija srpskih registarskih tablica, Kurti na sve načine želi da uvede srpski narod na severu KiM u rat.

Izvor :
RTV KIM, RTS