Petković Kurtiju: Beograd i EPS plaćali struju za sever Kosova do 2021. godine

„Кurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže“, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U saopštenju dostavljenom medijima direktor Kancelarije za KiM navodi da je Kurti po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Кosova i Metohije godinama ne plaća“. 

„Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Кosovu i Metohiji. Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever КiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe“, istakao je Petković u saopštenju.

 Isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine, smatra Petković.

„Priština odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Кurti očigledno ne želi. Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence „Elektroseveru“ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove“, naveo je Petković.

Petković napominje da Kurti umesto da poštuje potpisane sporazume služi se jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Кosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na КiM.

„Jasno je da bi Кurti voleo da zatre sve srpske tragove na КiM, ali mu to neće poći za rukom“, zaključio je direktor Petković.

Izvor :
Medija centar Čaglavica