Petković: Kurti širi zastrašujuće dezinformacije

Povodom Kurtijevog govora na Samitu koji NATO organizuje u Prištini, saopštenjem za javnost oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi „teritoriju bez drugih na njoj“ verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Кosovo i Metohiju i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata“, ističe Petar Petković.

Petković navodi da su institucije u Prištni izvšile secesiju Kosova zajedno sa stranim mentorima, podsećajući na proterivanja Srba sa Kosova.

„Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Кosovu i Metohiji koji su vekovne kolevke srpskog naroda i to je i dan danas realnost u pokrajini koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Kurti“.

Petković je optužio kosovskog premijera da širi zastrašujuće dezinformacije i da ponovo dosipa so na ranu proteranim Srbima koji su morali da napuste svoj kućni prag pred vihorom nasilja, ističući pritom da je Kosovo napustilo preko 212 hiljada Srba.

„O odnosu Prištine prema Srbima najbolje govori slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovici kojoj je i dalje zabranjeno da kupuje hleb u lokalnom marketu, a stopa povratka na КiM i dalje je manja od dva odsto. I to je slika Кosova i Metohije koju želi Aljbin Kurti i koju kreira svojim postupcima“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da se Srbi sa Kosova proteriju dirigovanim i institucionalnim nasiljem.

Izvor :
Medija centar Čaglavica, RTV KIM