Petković: Kurti da sprovede potpisano

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da na severu Kosova neće biti nove Republike Srpske, navodeći da Kurti „nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština“.

Petković napominje da su nadležnosti i način na koji treba da bude formirana Zajednica srpskih opština definisani su kroz 4 briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost.

„Кurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano. Prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO su veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom“, naveo je.

Petković napominje i da je „posao“ kosovskog premijera da „sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše“.

„Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Кurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan. Njegova očigledna namera je da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim“, dodao je.

Direktor Kancelarije za KiM je pozvao međunarodnu zajednicu da, kako je naveo, „obuzda okupacionog gaulajtera Кurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena“.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je neće dozvoliti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na severu Kosova.“Nećemo dozvoliti satelitsku paradržavu sa destruktivnom suštinom koja bi podrila državnost Kosova“, rekao je on.

Izvor :
Kim