Petković: KBS nemaju šta da traže na severu KiM

„Poslednje najave Kurtijevih funkcionera da takozvane Bezbednosne snage takozvanog Kosova mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uključujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s ciljem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagujući na izjavu predsednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da deluju na celom Kosovu, uključujući i sever.

„Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu“, stoji su saopštenju Petkovića.

Napominje da je prema sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen nedvosmisleno rečeno da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa severa.

„Ta garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum. Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapaljivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama“, navodi Petković.

Ističe da Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi „glinene golubove“ i uvek će biti uz svoj narod, „a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize“, zaključuje direktor Kanelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor :
RTV KIM