Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Jutrošnja akcija Kosovske policije još jedna je provokacija kosovskog premijera Aljbina Kurtija pred lokalne izbore. Obavestio sam specijalnog izvestioca Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa Kosova.

Kosovska policija je upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je ističe da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

„Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever“, rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio i da Priština pretresima apoteka i magacina sa lekovima pokazuje da krši sve sporazume, da im dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred izbore.

„Iz dana u dan, pogotivo posle dogovora i povlačenja Rosu sa Jarinja i Brnjaka, sada Priština izmišlja i stvara nove krize, izmišlja nepostojeće probleme kako bi policija upala na sever KiM. To radi u poslednjoj nedelji pred izbore. Kurti to smišljeno radi i pokušava da napravi nove nerede jer jednostrani potezi koje je pokušao su propali i sada ide na plan B, C, itd“, rekao je Petković.

Kako je kazao narod više ne može da trpi Kurtijev teror i apelovao na Srbe sa Kosova da ostanu uzdržani i da ne reaguju na provokacije.

„Naš narod dobro zna da ima jaku državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića koji stoje uz svoj narod. Od presudnog je značaja da izađemo na izbore i sačuvamo 10 opština“, rekao je Petković.

Vučić se uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu.

Vučić se na taj potez odlučio nakon što je Kosovska policija upala u severni deo Kosovske Mitrovice, a u Zvečanu teško povređen Srbin koji je upucan s leđa.

Građani srpske nacionalnosti na severu su zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti.

Brnabić: Kfor i NATO da zauzdaju Kurtija

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i „zauzdaju kosovskog premijera Aljbina Kurtija“, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ona je to izjavila povodom upada Kosovske policije u Severnu Mitrovicu i pretresa gradske apoteke, poslovnog, stambenog prostora, skladišta robe, što je uznemirilo građane koji su izašli na ulice u znak protesta i zabrinutosti.

„Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“, rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Izvor :
RTV KIM