Petković i Bisljimi razgovarali sa Lajčakom u Briselu

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastali su se u Briselu sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom. Tema današnjih razgovora u Briselu je sprovođenje sporazuma iz Ohrida.

„Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, na kom se razgovara o primeni Sporazuma o putu ka normalizacije i hitnim aktuelnim pitanjima“, napisao je Lajčak na Tviteru uz fotografije sa Bisljimijem i Petkovićem.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je uoči susreta šefova pregovaračkih timova da EU očekuje od obe strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocenio je Stano, jer će biti njihov prvi zvaničan susret posle sklapanja Ohridskog sporazuma, a oni će raditi na potezima za primenu dogovora iz tog sporazuma i njegovog aneksa.

Kosovo i Srbija, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela, postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu sporazum o implementaciji tog dogovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da je taj sporazum postao novi pregovarački okvir, ali da ga on nije potpisao, kao i da se nije usmeno saglasio sa njim, što ga, prema njegovim rečima, ne čini pravno obavezujućim.

Izvor :
Beta, Kim