Petković i Bisljimi možda sledeće nedelje u Briselu

Naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova može biti održan sledeće nedelje, saznaje nezvanično Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kao okvirni datum za ovaj sastanak izvori RSE spominju 16 novembar.

Naime specijalni predstavnik Evropske unije (EU), Miroslav Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati susret na nivou glavnih pregovarača.

Potom se oko ovog oglasio i glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković koji je rekao da je planiran sastanak otkazan jer je to, prema njegovim rečima, odbila kosovska strana. Međutim, ovo negira sam Miroslav Lajčak.

U pisanoj izjavi za RSE on je objasnio da se svi sastanci u okviru dijaloga sazivaju na datume koji su pogodni za obe strane te da se datumi objavljuju tek kada obe strane potvrde da prihvataju.

Lajčak potvrđuje da je postojala ideja da se sazove sastanak glavnih pregovarača ove nedelje, odnosno 7 novembra.

„Kosovska stranka je iznela veoma validan i relevantan zahtev za odlaganje sastanka koji je fasilitator, EU, prihvatio. Na fasilitatoru je da utvrdi koji su zahtevi i razlozi koje su strane dale u vezi sa organizacijom sastanaka validni i relevantni“, istakao je Lajčak u pisanoj izjavi za RSE.

I on je potvrdio da već postoji saglasnost za naredni susret glavnih pregovarača, ali nije otkrio tačan datum. On je samo nagovestio da će se razgovarati o narednim koracima u procesu normalizacije i implementacije obaveza strana u dijalogu.

Niko nije dobio tekst statuta

Prema izvorima RSE unutar EU, niko od Lajčakovih sagovornika nije dobio tekst statuta na papiru.

Kako ovi izvori objašnjavaju, specijalni predstavnik za dijalog je predstavnicima opozicije tokom razgovora u Prištini 7. novembra, samo „usmeno objasnio sadržaj dokumenta“.

Kako je RSE izvestio, specijalni evropski izaslanik za dijalog Kosova i Srbije liderima opozicije u Prištini je preneo da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa Ustavom Kosova, sa čim se složio lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Dok su lideri dve druge opozicione partije sa kojima se specijalni izaslanik Miroslav Lajčak sreo 7. novembra u Prištini rekli da im nije pokazan nacrt statuta, Haradinaj je izjavio da je imao uvid u dokument.

„Pročitali smo nacrt [statuta] u celini. On objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica nudi opštinama sa srpskom većinom, naravno u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova“, rekao je on.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je posle sastanka sa Lajčakom, međutim, podvukao da nije video taj dokument i da ne zna njegovu sadržinu.

„Moramo da vidimo detalje [nacrta statuta] teksta da bismo bili sigurni da formiranje Zajednice neće promeniti na gore unitarni karakter naše države“, rekao je Krasnići.

Lajčak se sastao i sa potpredsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljuftijem Hazirijem, koji takođe nije video nacrt statuta.

Izvor :
Kim, Radio Slobodna Evropa