Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR

O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.

Tokom sastanka Petković je podsetio da je poslednjih sedmica došlo do povećanog broja organizovanih i sinhronizovanih akcija teško naoružanih specijalnih policijskih jedinica ROSU, koje su u razmaku od samo dvadesetak dana, dva puta, nelegalno i bez odobrenja upale na sever Кosova, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je tokom sastanka podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i važnost sprovođenje postignutih dogovora.

“Srbi su pristali da učestvuju na nedavno održanim pokrajinskim, lokalnim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština. Beograd će već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevati konkretne poteze za formiranje ZSO, što je jasno istakla i Evropska unija”, poručio je Petković.

Uprkos krizama, koje se na Кosovu svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom.

“Razgovori su najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Izvor :
RTV KIM