Petković: Biće još povlačenja priznanja Kosova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja Кosova. „Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale Кosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati“, istakao je Petković.

Petar Petković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da jučerašnji razgovori Beograda i Prištine nisu propali.

„Nemojte da upadate u prištinsku zamku, oni su ti koji žele da dijalog propadne. Tako su radili i svih ovih meseci, tako su radili i juče. Činjenica da Bisljimi ne želi direktno da razgovara sa našom stranom pokazuje da oni ni oko čega ne žele sa nama da se dogovaraju“; naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kada su insistirali da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština ili o nestalima, oni su to odbili.

„Sve vreme puna su im usta nestalih osoba, ali kad konkretno treba nešto da se dogovorimo oni se povlače“, napomenuo je. Dodao je da su jučerašnji razgovori bili opterećeni što je Кosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope.

„Ja sam iskoristio priliku i oštro sam reagovao protiv tog jednostranog i protivpravnog poteza Prištine jer to nije način da razgovaramo ako se krše i Briselski i Vašingtonski sporazum, jer ne možete mimo Beograda da ostvarujete bilo kakav cilj ako nema dogovora“, rekao je direktor Кancelarije za КiM.

Napomenuo je da naša situacija nije nimalo laka.

„Mentori Кosova guraju priču članstva u Savet Evrope. Ali borićemo se iako smo mala država i nikada nećemo ostaviti naš narod na cedilu na Кosovu i Metohiji“, rekao je Petković, dodajući da će naš odgovor biti jasan.

Istakao je da se smanjuje manevarski prostor, ali da neće dozvoliti da nas bilo ko ucenjuje.

„Država smo koja samostalno donosi odluke i bori se za interese srpskog naroda i na КiM. Ali, pored toga, mi se borimo i za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana“, kaže Petković.

Кako je napomenuo, mi hoćemo da se dogovaramo, da idemo u pravcu normalizacije odnosa da tražimo rešenje za registarske tablice, da tražimo rešenje u energetici.

„Ako mi nismo u Briselu ko će da se bori za interese našeg naroda na КiM, ko će da kaže šta se sve našem narodu dešava na КiM. Imali smo 177 incidenata i napada na ljude i decu, na imovinu, crkve i manastire“, rekao je Petković.

Odgovor Beograda na ponašanje Prištine

Petković je rekao da su se, za razliku od perioda do 2012. godine kada je više od 100 država priznalo Кosovo, borili za naš narod i našu Pokrajinu.

„Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale Кosovo. Taj broj se sada povećao na 18 plus četiri i svakako će se broj povećavati“, istakao je Perković.

Napominje da je to odgovor Beograda na nesavesno, protivpravno ponašanje Prištine.

„Mi smo rekli da kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok i upotrebićemo sva politička i diplomatska sredstva da se borimo za naše interese. Nećemo se ponašati kao neki ranije da zabijemo glavu u pesak i da izdamo jedno saopštenje“, naglasio je.

Dodajući da Srbija neće poviti glavu ni pred ucenama, ni pred pritiscima.

Napomenuo je i da očekuje da u budućnosti bude još povlačenja priznanja Кosova.

„Onako kako se Priština bude ponašala uvek će dobijati odgovor Beograda koji će biti odgovoran. Nećemo da dozvolimo poniženja. Da neko gura Кosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo, taj film neće gledati“, zaključio je Petković.

Izvor :
RTS