Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je u Briselu posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu ne može da se krene napred.

Petar Petković ističe da razgovori u Briselu nisu bili nimalo laki.

„Završili smo još jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli i na kome uvek insistiramo jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i mi još čekamo formiranje. To je obaveza Prištine i tu obavezu mora da ispuni, kao i sve druge sporazume koje smo potpisali“, rekao je Petković za Tanjug.

On ja kazao da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.

„Bez ZSO ne znam kako možemo da idemo dalje i da razgovaramo o svim drugim pitanjima. Mi spremni da razgovaramo i da idemo dalje, ali ono što je dogovoreno mora da bude i ispunjeno, jer je i naša strana sve ispunila i ponaša se odgovorno“.

On je, takođe, dodao da se razgovaralo i o energetici.

„Insistirali smo na energetici i o sporazumu iz 2013. godine, a mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije. Važno je da obezbedimo stabilno snabdevanje električnom energijom za sever KiM“, naglasio je Petković.

Dodaje da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbe na Kosovu.

„Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Razgovarali smo isključivo sa Lajčakom, predstavnik Prištine Besnik Bisljimi je odbio da razgovara sa srpskom stranom“, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da očekuje uskoro novu rundu razgovora.

„Tokom sledeće runde, Priština će, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga“, naveo je Petković.

Lajčak je tokom jučerašnjeg dana imao i odvojeni sastanak sa Besnikom Bisljimijem.

Izvor :
Tanjug, RTV KIM