Petković: Beograd ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, NJ.E. Кristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da ni ovog puta nije bilo direktnog sastanka sa prištinskom delegacijom koja je ponovo odbila da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o rešavanju pitanja nestalih.

„Na taj način Priština je još jednom pokazala da istrajava u nastojanjima da zatvori vrata dijalogu i uništi svaku mogućnost da se o nagomilanim problemima razgovara“, naveo je u svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

On je konstatovao da je neophodno da Priština odustane od opstrukcije i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini i dodao da najnovijim potezima Priština krši i Vašingtonski sporazum.

„Rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da je rudnik Štavalj dvadeset i treća lokacija, na kojoj se po zahtevu Prištine vrši pretraga terena, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih. Nasuprot tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu“ stoji u saopštenju Petkovića.

On je američkog ambasadora upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, naglašavajući da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava i da je od početka prošle godine zabeleženo 178 etnički motivisanih incidenata, ali da izostaju osude i reakcije i  institucija u Prištini i međunarodnih institucija na КiM.

„Beograd i pored svega ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Кosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini“, zaključio je u svom saopštenju direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Izvor :
RTV KIM