Petković: Beograd nikada neće priznati Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petrović ocenio je da predstavnik prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi potpuno pogrešno i zlonamerno interpretira spremnost Beograda na dijalog sa Prištinom kao „nekakvu spremnost Srbije da prizna Kosovo“.

„Beograd jeste opredeljen za normalizaciju odnosa sa Prištinom i stvaranje stabilnog okruženja za ekonomski razvoj čitavog regiona, međutim Beograd nikada neće priznati tzv. „Кosovo“ i njegov jednostrani i protivpravni akt otcepljenja i nikada se neće saglasiti sa članstvom tzv. „Кosova“ u UN“, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, „Bisljimi nastoji da lažima izmami promenu stava država koje ne priznaju Kosovo, pokušavajući da im proda rog za sveću i zaboravljajući da te države se pre svega rukovode sopstvenim interesima, a ne interesima i snovima Prištine“.

„Umesto što u inostranstvu traži podršku za seperatističke ambicije Prištine, Bislimi bi trebalo da se, zajedno sa svojim šefom Кurtijem, posveti redefinisanju svoje šovinističke politike i okrene formiranju Zajednice srpskih opština, i to bi, da su im namere imalo dobre, trenutno trebalo da im bude jedina preokupacija“, naveo je Petković.

On ocenjuje da politički lideri u Prištini nemaju više prostora za prazne tirade o demokratiji i nezavisnosti, jer čak i njihovi najveći zapadni sponzori shvataju da je reč o nekredibilnim i neodgovornim ljudima.

„Sama činjenica da, moljakajući za promenu stava pojedinih država nepriznavača, Кurti i Bisljimi zloupotrebljavaju dijalog o normalizaciji odnosa da bi suštinski dodatno destabilizovali region, ali i da bi pokazali koliko su im namere maligne i neiskrene“,zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Kim