Petković ambasadoru Francuske: Srbima na Kosovu zabranjeno glasanje

Šef Kancelarije za KiM dr Petar Petković je obavestio francuskog ambasadora u Beogradu Pjera Košara o odlukama kosovskih vlasti da se u srpskim sredinama na Kosovu onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije i nameri da se to ponovi 3. aprila, uz napomenu da se „takav prištinski scenario“ sigurno neće dogoditi.

Petković je naglasio da se radi o nastavku kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, koja traje mesecima, ali i o otvorenom nastojanju da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba na Кosovu.

On je izrazio očekivanja da će međunarodna zajednica biti čvršća i da će blagovremeno izvršiti snažniji pritisak na kosovske vlasti, kako se sve ne bi svelo samo na reakciju saopštenjem i retoričke poruke.

„Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Кosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, što, prema njihovom planu, u krajnjem ishodištu treba da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i njegova prava u našoj južnoj pokrajini. Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.

Petković je dodao da „sve ovo vodi ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i poništavanju svih do sada uloženih napora da se dođe do uspostavljanja poverenja i normalizacije odnosa na Kosovu“.

„I pored svega ovoga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselkih dogovora od strane Prištine, još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa“, naglasio je on.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je izrazio uverenje da će posvećenost Francuske i Srbije regionalnoj stabilnosti i uspešan razvoj saradnje dve države, na osnovama tradicionalnog prijateljstva, biti nastavljen i u budućnosti.

Izvor :
KIM