Pesnik Bratislav Bata Milanović iz Beograda dobitnik nagrade „Lazar Vučković“

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Lazar Vučković”, za najbolju poeziju objavljenu u poslednjih godinu dana u književnom časopisu “Stremljenja“, koji izdaje Novinsko-izdavačke ustanove „Panorama – Jedinstvo“ iz Prištine, je pesnik Bratisalv Bata Milanović iz Beograda.

“Godinama dolazim u Gračanicu, na Kosovo. Prvi put sam došao 1976. godine i od tada nisam propustio godinu da ne dođem ovde, nekada i više puta. Osećam se izvaredno jer znam ko je ranije dobio (ovu) nagradu. To su moji prijatelji, pesnici stariji od mene, a koji su me prihvatili, koji su u ovo vreme učestvovali u odluci pripadne meni“, kazao je Milanović.

Susreti “Lazar Vučković“ su književna manifestacija koju organizuje list “Jedinstvo“ od 1969. godine u znak sećanja na tragično preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem dok su učestvovali na Struškim večerima poezije.

Dvodnevna manifestacija pesnički susreti “Lazar Vučković“ počela je polaganjem venca i paljenjem sveća na spomenik pesniku u Gornjem Selu kod Prizrena. Pesničko veče i dodela nagrade održana je u Domu kulture Gračanica, a drugi dan manifestacije će biti održan u porti crkve u selu Bostane, u Novom Brdu.  

Izvor :
Medija centar Čaglavica