Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

„Država nastavlja da pomaže i privredi i građanima i 1. novembra ćemo, kao što sam i obećao, već isplatiti najveći deo građana. Drugih 30 evra pomoći države penzioneri će dobiti 1. novembra, a 2. i 3. novembra ćemo isplatiti ostale građane“, kazao je Siniša Mali u izjavi za Tanjug.

Ističe da se, kako je rekao, „verovali ili ne, ukupno 5,767 miliona građana prijavilo za pomoć ili skoro svako ko živi u Srbiji“.

Na pitanje šta mogu da urade građani koji su promenili banku nakon što su se prijavili za dobijanje državne pomoći, Mali je rekao da će tim građanima država automatski otvoriti namenski račun u toj banci u kojoj je neko već imao račun, kako bi mogao tu da dobije novčanu pomoć.

„Dakle 1. novembra kreću isplate i do 3. novembra svi će biti isplaćeni (koji su se za to prijavili). Očekuje nas i 20 evra u decembru, što je bio deo rebalansa budžeta“, naveo je Mali.

Kaže da od 15. do 30. novembra traje prijavljivanje preko portala Uprave za trezor za one koji se nisu prijavili za pomoć od 30 evra u maju i za 30 evra u novembru, a žele da dobiju 20 evra u decembru ili sada ispunjavaju uslove – u međuvremenu su dobili prebivalište ili ličnu kartu, ili postali punoletni.

Mali je podsetio da je država isplatila ove godine tri puta po 50 odsto minimalne zarade svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, pa dve dodatne pune minimalne zarade samostalnim umetnicima, kao i svima u ugostiteljstvu, turizmu, turističkim vodičima i renta kar agencijama, 60 evra svim nezaposlenima koji su bili na birou, zatim, dodatnih 50 evra u septembru svim penzionerima, u maju 3.000 dinara svima koji primili bar jednu dozu vakcine, građanima na KiM 100 evra i još 100 onima koji su nezaposleni, kako bi se smanjile negativne posledice epidemije kovida 19.

„Zbog toga naša zemlja ima mnogo bolje ekonomske rezultate nego bilo koja druga zemlja u regionu“, istakao je ministar.

Ministar finansija je rekao da će za manje od dve godine, kada se sve sabere, svaki punoletni građanin Srbije dobiti 200 evra poklona ili novčane podrške od države, a svi penzioneri ukupno 500 evra.

Podsetio je da je najavljeno da će država isplatiti još 20.000 dinara državne pomoći penzionerima u februaru i martu naredne godine

Izvor :
Tanjug