Pendarovski: Kazniti organizatore skupova u Čairu i Tetovu; Velikodržavne šovinističke ideje šire mržnju

„Organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju biti zakonski sankcionisani“, oglasio se danas predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski nakon ovonedeljnih skupova u njegovoj zemlji na kojima je učestvovao i kosovski premijer. 

Aljbin Kurti boravio je u petak u nezvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde se sastao sa gradonačelnicima skopske opštine „Čair“ Visarom Ganijuom i Tetova, Biljaljom Kasamijem.

Kosovski premijer je u makedonskoj prestonici sa svojim sunarodnicima ceremonijalno obeležio preimenovanje sada već bivše ulice „Druge makedonske udarne brigade“ u ulicu „Adema Demaćija“.

Inače, tokom boravka u drugom makedonskom gradu – Tetovu, iza kosovskog premijera vijorila se zastava koja predstavlja tzv. Veliku Albaniju, uz kosovske i albanske zastave. Prema izveštajima medija, izostalo je intoniranje makedonske himne, ali zato nije kosovske.

U međuvremenu je na društvenim mrežama objavljen video snimak govora gradonačelnika Tetova koji navodno Kurtija naziva „posebnim premijerom našeg Tetova“ i „premijerom svih Albanaca“.

Mediji u ovoj zemlji izveštavali su da je reč o nezvaničnoj poseti, ali i zvaničnim susretima sa gradonačelnicima albanske nacionalnosti, dok su ovi događaji naišli na osudu opozicije, uz navode da su izvedeni protokoli bili protivustavni i predstavljaju „skandal“.

U sličnom tonu danas se oglašava i predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, koji je zatražio kažnjavanje organizatora skupova.

„Organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju biti zakonski sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpunim ignorisanjem simbola države“, naveo je.

On je pozvao nadležne organe da „što pre završe propisane procedure“.

Osvrnuo se i na isticanje simbola na ovom skupu, konkretno, onih kojima se promoviše „velikodržavna šovinistička ideja“.

„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države“, poručio je Pendarovski.

Prokomentarisao je i to što je promenjen naziv ulice u opštini čair u Skoplju.

Kaže da je način na koji je to urađeno u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica.

„Očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što bi trebalo da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini“, naveo je predsednik Severne Makedonije.

Prištinski mediji preneli su u međuvremenu da je gradonačelnik opštine Čair, Visar Ganiju, saopštio da je naziv ulice zamenjen u skladu sa zakonom, odnosno na osnovu većine glasova u lokalnoj skupštini.

Ovonedeljna dešavanja u Severnoj Makedoniji jutros je osudio i srpski predsednik, navodeći takođe da je reč o skandalu.

„Tamo je promovisana ideja velike Albanije, tamo su simboli velike Albanije pokazivani. On (Kurti) je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova“, poručio je Vučić.

Ujedno je osudio to što je u Skoplju preimenovana ulica „Druge makedonske brigade“ u ulicu Adema Demaćija“, navodeći da je reč o osobi koja je provela 28 godina na „robiji kao najgori, najveći veliko-albanski ideolog i separatista“.

Sa druge strane, kazao je da je Demaći „mentor i idol“ Aljbinu Kurtiju.

„Da nismo toliko snažniji, toliko jači, moćniji po našoj tehnici, po našem naoružanju, svemu drugom, znate koliko bi nas puta do sada Kurti napao na svakom delu? Ne bi on napadao samo centralnu Srbiju, napadao bi i Severnu Makedoniju, napadao bi i Crnu Goru, a pitanje je šta bi bilo sa Albanijom“, kazao je Vučić.

Izvor :
Kossev