Patrijarh Porfirije u Gračanici – nemir ne može biti seme iz kojeg niče mir

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je na Badnji dan svetu liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje episkopa raško – prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja. U svojoj besedi, pred velikim brojem vernika patrijarh Porfirije poručio “da smo stvoreni po slici božijoj da bi ljubav kao naš život bila most i put ka svakoj duši živoj”.

„Sabrali smo se u duhu svetome, sabrali smo se u jednoj veri, u istoj nadi, sabrali smo se u ljubavi, u ljubavi čitavim svojim bićem pred Bogom. U ljubavi, umom i srcem i mišlju u odnosu na Boga i čitavim svojim bićem u odnosu na bližnjega svoga. Znamo ko je naš Bog, jedan u trojici otac i sin i sveti duh, ali znamo i ko je naš bližnji, biće stvoreno po slici i prilici, naš bližnji je čovek, svaki čovek“ rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio i da “nemir ne može biti seme iz kojeg niče mir”.

“Mir ne možete imati ako hoćete da ga osvajate samo svojim snagama i silama. Mir ne možete imati ako je polazna tačka za sticanje mira mržnja. Ako sejete mržnju, a hoćete da uberete plod mira vi ste zapravo prevarili sami sebe. Ne može nemir biti seme iz kojeg niče mir. Naš pravoslavni srpski narod ima što nema nijedan drugi narod, a to je pozdrav koji jedno drugom upućujemo na dan Božića “Mir božiji, Hristos se rodi”. U toj reči otkriva se naše opredeljenje. Mi pokazujemo da smo Hrstovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči. I zato znamo da ne možemo želeti samo mir za sebe i da ne možemo imati samo mir za sebe ako želimo nemir i odsustvo mira drugima, našim komšijama. Ali isto tako i oni treba da znaju da ako hoće mir za sebe, ne mogu ga zadobiti i steći ukoliko žele nemir nama”.

U svojoj besedi patrijarh Porfirije je dalje poručio da se srpski narod danas moli za dobro i mir svih naroda.

“Ali se isto tako molimo i za dobro i mir svih naroda i svih ljudi, i albanskog naroda jer znamo da nas je Bog uputio jedne na druge i da nas je pozvao na lepotu i radost života. Pozvao nas je na mir u kojem se skriva ljubav, pozvao nas je na to da razumemo da smo potrebni jedni drugima i sve što želimo sebi želimo i njima. To je naša molitva, na to nas poziva današnji dan”, rekao je Patrijarh.

 Pored velikog broja vernika liturgiji su prisustvali i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović, predsednik PO Priština Novak Živić, kao i ostali zvaničnici lokalne samouprave.

Izvor :
Medija centar Čaglavica