Patrijarh Porfirije u Gračanici dodelio stipendije studentima i đacima sa Kosova

Patrijarh srpski Porfirije uručio je danas u Gračanici učenicima i studentima sa Kosova stipendije iz zadužbine Sime Andrejevića Igumanova namenjene deci iz porodica sa četvoro i više dece, slabijeg imovnog stanja.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture u Gračanici patrijarh Porfirije poručio je da se uručivanjem stipendija danas “izvršava delo ljubavi Sime Igumanova”, koji je, kako je rekao, sve što je imao darivao Kosovu.

“Ljubav je ono što je pokrenulo Simu Igumanova, ljubav prema Bogu, a mi učestvujemo u toj ljubavi, naša crkva izvršavajući kako reče vladika Teodosije, delo Hristovo, delo Božije, to je važno da znamo i na današnji dan – kada sejemo ljubav, ubiraćemo ljubav”, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

U ime nagrađenih stipendista obratila se i zahvalila Anica Savić studentkinja akademije strukovnih studija i dobitnica stipendije zadužbine Sime Igumanova.

“Hvala za svaku pomoć i duhovnu i materijalnu, za svaku toplu reč i pruženu ruku, nama to zaista puno znači, zato što znamo da nismo sami i da je naša SPC na čelu sa našim patrijarhom uvek uz nas dajući nam snage i volje da opstanemo na našem vekovnom ognjištu. Još jednom želim da se u ime svih dobitnika stipendije zadužbine zahvalim što ste nam omogućili da budemo deo ovoga i na taj način što ste nam dali vetar u leđa i podršku za dalje napredovanje”, navela je Anica Savić.

Episkop raško – prizrenski Teodosije poručio je na svečanoj akademiji da je poseta paglavara Srpske pravoslavne crkve Kosovu u vreme božića značajna za sve vernike i građane.

“Vaša odluka da Božić ove godine i sve dane praznične provedete u vašem vekovnom sedištu, Pećkoj Patrijaršiji, da posetite naš verni narod i decu u Orahovcu, Velikoj Hoči, da posetite naše svetinje, Visoke Dečane, Gračanicu, Zočište jeste, kao što čusmo, izraz vaše božanske ljubavi koju gajite i imate u sebi prema svima nama. Ovi radosni praznični dani su za sve nas posebni upravo zbog vaše posete i vaše službe i vaših molitva koje ste zajedno sa preosvećenim vladikom Aleksejom, Ilarionom i sa vašim sveštenicima, sveštenomonasima, đakonima i vašom pratnjom prineli Bogu i rodu svome”, rekao je vladika raško prizernski Teodosije.

Prisutnima se obratio i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević

„Vaša svetosti, niko vam se u ovom trenutku i ovom vremenu nije više obradovao od kosovskih Srba. I njihova osnovna poruka je nemojte nas ostaviti. Vi možete da pređete put zahvaljujući ljubavi od najmoćnijih do potpuno ostavljenih”, rekao je Rakočević.

Svečanu akademiju upriličio je i vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Priština zajedno sa profesorom Nemanjom Đorđevićem i mladim i nagrađivanim umetnicima Pavlinom Radovanović, Andrejom Mihajlović, Helenom Inić i Helenom Popović.

Izvor :
Medija centar Čaglavica