Patrijarh Porfirije: Program naše crkve i ovog patrijarha je mir

Program naše crkve i ovog patrijarha je mir i samo mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam prvi sused, poručio je patrijarh Porfirije nakon ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji.

„Sveta liturgija, koja je i sveta ikona, glavni je razlog zbog kojega smo ovde. Zbog kojeg je srpski patrijarh danas ovde. To je razlog koji nam daje mogućnost da smo svi ovde, za zajednicu i ljubav“, rekao je posle ustoličenja patrijarh Porfirije.

„Sve vas ovde sabrane, ali i one koji nisu ovde, pozivam da se molimo za sve naše ljude, za svu našu braću i sestre, ali i za one sa kojima živimo ovde, pre svega braću Albance, da zajedno gradimo mir. Oni su i u zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Dečane. Ti Albanci, koji su muslimani, su znali da je tu prisutan Bog, znali su da se u pravoslavnim hramovima moli i za njih i njihovu decu. Da su svi Božja deca, to su svi znali. Želeo sam da ovo podvučem, da se ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi, da se ne bi pripisivao drugi program, program kojim mnogi, govoreći o miru danas čitavom svetu danas žele nemir, štaviše, nameću ga.

On je naglasio da je program naše crkve i ovog patrijarha „mir i samo mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam prvi sused“.

„Naša deca su najvažnija nama koji ovde živimo i šansu da im omogućimo da žive u miru imamo mi, a ne neko drugi. Zato danas poručujemo i Srbima i Albancima i svima drugima: nađimo u sebi snage i čuvajmo jedni druge. Mir koji dolazi kao dar Božji jedini je i nepokolebljiv“, kazao je novoustoličeni patrijarh.

„Pećki tron je tron najbliži Bogu koji je narod sagradio i zato je Pećka patrijaršija najvažniji hram i naša kuća. Odavde celom srpskom narodu dolazi blagoslov“, rekao je on.

„Taj božji blagoslov čuva sve naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Čuva tako crkvu Hristovu i naš narod da opstane na Kosovu i Mrtohiji. Ovde smo se rodili, u Pećkoj patrijaršiji, Dečanima, Gračanici, Svetim Arhangelima. Kad god dođemo na Kosovo, vraćamo se kao bludni sin domu očevom iz stranih zemalja. Niko drugi ne grad i ne čuva pećki tron kao što to rade pećke monahhinje, ali i mnoge druge monahinje i monasi s Kosova i Metohije i vi, dragi Srbi koji živite na Kosovu i Metohiji uzdižete pećki tron. Vaš život i vera su deo našeg opšteg saveza sa Bogom. Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice, iznad svake granice i iznad svake politike. Zato je, sestre i braćo, sabrani ovde u Pećkoj patrijaršiji važno da se molimo presvetoj Bogoridici da nas zastupa, a sinu njenom da nam podari mir“, rekao je patrijarh.

Nakon liturgije povodom praznika Pokrova presvete Bogorodice, pred velikim brojem vernika ustoličen je srpski patrijarh Porfitrije. Službi u Pećkoj patrijaršiji je prisustvovao i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Izvor :
RTV KIM