Patrijarh Porfirije sutra na akademiji u Gračanici

Patrijarh srpski Porfirije služiće sutra, na Badnji dan, svetu liturgiju u 08:30 časova u Manastiru Gračanica. Nakon svete službe njegova svetost će na svečanosti u Domu kulture „Gračanica“ uručiti stipendije srednjoškolcima i studentima sa Kosova.


Stipendije se dodeljuju iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“. Brigom za mlade i njihovo školovanje nastavlja se velika prosvetna misija koja je, zahvaljujući idejama i trudu Igumanova ostavila duboke tragove u srpskoj duhovnosti, prosveti i kulturi.

Na prigodnoj svečanosti učestvovaće Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Priština i nagrađivani mladi umetnici Pavlina Radovanović, Andrej Mihajlović, Helena Inić i Helena Popović sa profesorom Nemanjom Đorđevićem.


U ime dobitnika stipendija Zadužbine govoriće Anica Savić, student Akadamije strukovnih studija odsek – vaspitač.

Svoje blagoslove i pozdrave nagrađenima, građanstvu i umetnicima uputiće patrijarh srpski Porfirije i episkop raško-prizrenski Teodosije.


Program će se održati u 13 časova u velikoj sali Doma kulture.

Izvor :
Medija centar Čaglavica