Patrijarh Porfirije i Stjuart Pič o situaciji u Srbiji i regionu

Patrijarh srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ser Stjuarta Piča, specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan, saopšteno je iz SPC.  

Kako se navodi, u srdačnom, prijateljskom i otvorenom razgovoru Patrijarh Porfirije je podsetio da svestrani razvoj srpsko-britanskih odnosa posebno učvršćuje srdačan odnos koji tradicionalno postoji između Srpske pravoslavne crkve i Anglikanske crkve.

„Patrijarh je naglasio da su vrata Patrijaršijskog dvora otvorena za članove anglikanske zajednice u Srbiji koji decenijama, još od vremena blaženog spomena patrijarha Germana, praznik Silaska Svetog Duha na Apostole molitveno proslavljaju u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog“, napominju iz SPC.

Dodaje se da su Patrijarh srpski Porfirije i Stjuart Pič tokom razgovora, analizirali trenutnu situaciju u Srbiji i regionu i iskazali obostranu podršku dijalogu kako između crkava i verskih zajednica tako i između svih ostalih političkih i društvenih strukutra.

„Dijalog doživljavamo kao jevanđelsku dužnost i misiju, jer kao hrišćani svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg, i stoga smo uvek spremni na dijalog“, poručio je patrijarh Porfirije.

Prijemu su prisustvovali ambasadorka Velike Britanije u Republici Srbiji Šan Meklaud, politički savetnik u Ambasadi Velike Britanije u Beogradu Srđan Gligorijević i šef Kabineta Patrijarha srpskog Episkop marčanski Sava.

Izvor :
RTV KIM