Otvoreno o svemu: Razgovorom i izgradnjom poverenja do racionalne upotrebe tehnologije

U današnjem digitalnom dobu, upotreba mobilnih telefona i drugih uređaja među decom i mladima postala je neizbežna. „Roditelji, nastavnici i cela zajednica imaju odgovornost da se edukuju o digitalnoj bezbednosti“, kazala je u emisiji Otvoreno o svemu Tamara Petrović.

Profesorka informatike, Tamara Petrović u emisiji Otvoreno o svemu ističe da je pristup ovoj temi kompleksan i zahteva balans između koristi i potencijalnih opasnosti.

Uticaj tehnologije na različite uzraste
Tehnologija može biti izuzetno korisna kada se koristi na racionalan način. Deca i mladi koji su digitalno pismeni često koriste svoje uređaje za obrazovne svrhe, komunikaciju i kreativnost. Međutim, postoji i druga strana medalje – iracionalna upotreba koja može dovesti do negativnih posledica po fizičko i mentalno zdravlje.

Tamara dodaje da su fizička aktivnost, igra i interakcija sa okruženjem od suštinskog značaja za njihov rast. Kako deca odrastaju, postaje neizbežno da prate tehnološke trendove, ali je važno da uređaje koriste s merom i u prave svrhe.

„Upotreba uređaja različito utiče na različite uzraste. Svakako što je osoba mlađa, ako su u pitanju deca, ti uređaji bi trebalo da budu smanjeni na minimum. Zato što kada je period razvoja, deca bi trebalo više da se kreću”, ističe Petrović.

Edukacija roditelja i nastavnika
„Roditelji su često nedovoljno informisani o opasnostima koje vrebaju,” naglašava Petrović. Pre desetak godina, društvene mreže su delovale bezopasno, ali sada znamo koliko su one moćne i potencijalno opasne. „Sve što smo objavili na tim društvenim mrežama ostaje zauvek tu. S toga negde su roditelji u tom kontekstu slabo informisani o opasnostima koje vrebaju”.

Roditelji, nastavnici i cela zajednica imaju odgovornost da se edukuju o digitalnoj bezbednosti. Na časovima informatike trebalo bi više govoriti o ovim temama, a roditelji bi trebalo da koriste dostupne resurse kako bi se informisali.

„Svako bi trebao da radi određeni deo svog posla. Trebalo bi više da se edukujemo naročito na časovima informatike i da pričamo o toj digitalnoj bezbednosti, uređajima, o njihovom uticaju na njihov razvoj”, kazala je Petrovićeva.

Edukacija je ključ za digitalno bezbedno odrastanje.

Racionalna i iracionalna upotreba tehnologije
„Neki koji su digitalno pismeni koriste tu opremu racionalno, a postoje i slučajevi kada se koristi i iracionalno”, dodaje ona.

Uticaj na fizičko zdravlje
Čak i odrasli, čije su kosti i mišići formirani, osećaju posledice dugotrajnog korišćenja uređaja – od problema sa kičmom do naprezanja očiju. Za decu, čiji organizam je još u razvoju, ovi efekti mogu biti još izraženiji.

„Ja često sebe samu ispravljam i opominjem sebe da treba kičmu da držim pravo. Postoji uticaj i na nas koji smo već oformljeni, čije je telo već formirano, a možete zamisliti kakav uticaj ima na jedno dete koje se tek razvija i koje je stalno u tom položaju”, ističe Petrovićeva.

Pronalaženje balansa
Provoditi vreme na otvorenom, igrati se i družiti sa prijateljima doprinosi boljem snu i opštem zdravlju. Iako su uređaji neizbežni, važno je koristiti ih s merom, kaže Tamara.

Važno je pronaći balans između korišćenja tehnologije i aktivnosti u prirodi. „Provodeći više vremena u prirodi sa svojom decom, bližnjima, prijateljima, što smo aktivniji preko dana to bolje spavamo”, napominje Petrović.

Praktični alati za kontrolu
Danas postoje mnogi alati i aplikacije koje pomažu roditeljima da prate koliko vremena njihova deca provode na telefonu.

„Postoje mnogi alati i aplikacije sada da roditelji prate svoju decu koliko vremena provode na telefonu, a i sam telefon meri koliko vremena je proveo. Možete da proverite i na svakoj aplikaciji koliko se vremena provodi na svaku pojedinačnu aplikaciju”, kaže Petrović.

Međutim, Tamara dodaje da nije dovoljno samo zabranjivati korišćenje uređaja; važno je pronaći aktivnosti koje će popuniti to vreme na konstruktivan način.

„Moramo naći način kako da to vreme popunimo, a za to je uvek odgovor priroda.”

Razgovor i poverenje
Najbolji način za upravljanje upotrebom tehnologije kod dece je otvoren razgovor i izgradnja poverenja.

„Ako ne postoji poverenje između roditelja i deteta, sve to ne može da ima bilo kakav uticaj. Najbolji alat je razgovor i poverenje”, rekla je Petrovićeva.

Deca će najviše koristi imati ako razumeju zašto su postavljena ograničenja i ako im se ponude alternativne aktivnosti koje su jednako zanimljive i korisne.

Tamara zaključuje da odgovornost za bezbedno i zdravo odrastanje dece u digitalnom svetu leži na svima nama. Edukacija, otvorenost i balansirani pristup ključni su za postizanje ovog cilja.

Izvor :
Radio Goraždevac