Otvoren put za prikupljanje potpisa za smenu Atića

Inicijativa koju je formalno pokrenula grupa građana sa Severa za proces smene gradonačelnika Severne Mitrovice, ušla je od danas u novu fazu. Inicijalna grupa je praktično ovlašćena da započne sa prikupljanjem potpisa za smenu gradonačelnika.

„Formulare za peticiju sam predao. Potpisali su preuzimanje i obaveštenje o početku procesa prikupljanja potpisa“, potvrdio je za KoSSev predsedavajući skupštine SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, nakon što je ranije tokom dana, u prvoj izjavi za KoSSev naveo da se tročlana grupa Srba kod njega nije pojavljivala uprkos tome što je Ugljaninov tim, kako je kazao za KoSSev pokušavao da sa njima tada još uvek bezuspešno stupi u kontakt i putem imejla, Vajbera i telefonskih poziva na koje se, kako tvrdi, nisu javljali.

Sa druge strane, jedna od inicijatora, Sanja Lazarević Krtinić, potvrđujući da su ove formulare preuzeli, poručuje da je joj poziv za sastanak u 14.00, stigao svega dva sata ranije – u 12.00 časova.

„Ja sam u trenutku bila na poslu“, kazala je Lazarević za KoSSev.

Milan Milosavljević, Sanja Krtinić Lazarević i Nikola Arsić su u dva, odnosno tri navrata, pokušavali da predaju zahtev za pokretanje inicijative za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, što je, prema medijskim izveštajima, bio sinhroni proces i u ostale tri opštine, odakle još uvek nema jasnih potvrda da se i u njima pokreću peticije.

Prvi put su to učinili 5. decembra u selektivnom prisustvu medija, kada zahtev opština nije protokolisala, a predsedavajući nije bio tu, nakon čega je iz opštine objašnjeno da zahtev nije bio naslovljen, niti upućen predsedavajućem, kako je predvidelo i novodonešeno administrativno uputstvo za smene gradonačelnika. Dva dana kasnije, ista je grupa podnela ponovo zahtev. No iako je predsedavajući i tada, u predviđenom roku od pet dana saopštio da ga „nije prihvatio“, uz obrazloženje da nedostaje zasebno obaveštenje o „formiranju inicijativne grupe“, uz „zahtev da ih CIK registruje“, posle posete američkog ambasadora samo dan kasnije i njegove izjave koja se razumela kao kritika na ponašanje kosovskih struktura, proces se de fakto pokrenuo.

Centralna izborna komisija (CIK) je potom potvrdila da je primila tri odvojena zahteva predsednika skupština opština Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok, u kojem su predsednici ovih SO zatražili informacije o inicijatorima i broju birača, a potom i da je na njih odgovorila, čime je praktično otvoren put za civilnu registraciju birača, odnosno da se započne za pokretanjem same peticije.

„Ukupan broj građana koji imaju pravo glasa u opštini Leposavić je 13.441. Od ovog broja, 2.689 čini 20 odsto biračkog tela u ovoj opštini. U opštini Zubin Potok broj građana sa pravom glasa je 6.732. 20% birača u ovoj opštini je 1.347. U opštini Severna Mitrovica broj birača je 18.199. Prema računici, 3.640 birača čini 20 odsto biračkog tela“, rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi prošle nedelje.

Nedžad Ugljanin sada za KoSSev tvrdi da inicijalna grupa, nakon što je preuzela formulare, ima obavezu da prijavi datum kada započinje sa prikupljanjem potpisa, ali i da prijavi objekat javne površine gde će se peticija obaviti. Potom, u roku od 30 dana su dužni da prikupe najmanje 20 odsto potpisa od registrovanih birača da bi peticija uspela i iste proslede predsedavajućem, koji se prosleđuje CIK-u.

Međutim, u administrativnom uputstvu nije nigde navedena obaveza prethodnog prijavljivanja datuma za prikupljanje potpisa i objekata.

Prema članu 6, stava 1, navedeno je da Inicijalna grupa u roku od 30 dana od opremanja potrebnom dokumentacijom mora prikupiti potreban broj potpisa. Ovaj se rok može odložiti samo jednom, na zahtev Inicijatorske grupe za 15 dana

Lazarević: Građane ćemo obavestiti javnim pozivom preko medija

Potvrdivši da sada imaju rok od 30 dana da sakupe najmanje 20 odsto potpisa, Sanja Lazarević Krtinić podseća na mogućnost produžetka roka za još 15 dana.

„Sada moramo svu dokumentaciju da kopiramo, moramo da vidimo gde ćemo da održimo prikupljanje, jer je nećemo moći na otvorenom zbog hladnog vremena“, kazala je Lazarević za KoSSev.

Pretpostavlja da će se sakupljanje potpisa odvijati u školama.

„Pretpostavljam da će biti u školama s obzirom da su deca na raspustu, videćemo, nisam baš o tome detaljno razmišljala“, kazala je ona.

Građane će, kaže, obavestiti javnim pozivom i preko medija.

Za razliku od 5. decembra, kada su građani prvi put pokušali da predaju zahtev za smenu gradonačelnika, a što su zabeležile samo kamere Kosovo Onlajn-a i TV Most-a, jedna od njih, odnosno naša sagovornica, tvrdi da će u trenutku kada se pokrene proces prikupljanja potpisa o tome obavestiti i druge medije, uključujući i ovaj portal.

Izvor :
Kim