Otkazano pripremno ročište četvorici Srba: Spisi predmeta bez prevoda na srpski

Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini bio je zakazan početni pretres za četvoricu Srba koji se terete za izvršenje terorističkog akta. Međutim, ročište je otkazano usled dostavljanja nepotpunih spisa predmeta braniocima optuženih.

Novo ročište je zakazano za 30. januar 2024. u 9.30 časova.

U sudnici su danas bili pristuni optuženi Dejan Pantić, Milun Milenković Lune, Aleksandar Vlajić i Miomir Vakić sa svojim braniocima, a očekivalo se da će im biti pročitana optužnica.

Ročištu su prisustvovali i članovi porodice Miluna Milenkovića. Podsetimo, on je uhapšen sredinom juna 2023. godine u akciji pripadnika specijalne policije i tereti se za navodno izvršenje terorističkog dela u saizvršilaštvu.

Odbrana je sugerisala da se mera sudskog pritvora zameni merama jemstva za kućni pritvor i predložila iznos od 30 hiljada evra kako bi se Milenković branio iz kućnog pritvora. Njegov branilac advokat Predrag Miljković smatra da je ova suma dovoljna da uveri sud i tužilaštvo da Milun Milenković neće pribeći bekstvu i da će se odazvati svakom pozivu suda.

Delević koji brani Aleksandra Vlajića je naveo da je optužnica prevedena na srpski jezik dostavljena danas i da zbog toga branioci nisu imali doboljno vremena da uporede dokaze sa dostavljenim spisima.

Ljubimir Pantović, branilac Dejana Pantića, se složio sa Delevićem i dodao ja je potrebno da se optužnica dostavi pre pripremnog ročišta. On je istakao da danas ne postoje uslovi da se održi pripremno ročište.

Branilac Miomira Vakića advokat Dejan A. Vasić je istakao da “selektivnost koju tužilaštvo primenjuje prema Srbima postaje zastrašujuća”.

Tužilac Afrim Šefkiju je naveo da je činjenica da nisu uspeli da prevedu sve spise predmeta i da će “u roku od nekoliko dana to biti završeno”.