Ostavke još tri pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti

Troje pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti podnelo je ostavke u ovoj policiji. Radi se o nedavno regrutovanim pripadnicima – potvrdio je šef EULEX-a, Đovani Pijetro Barbano.

On je naveo da sa zabrinutošću gleda na ostavke, dodajući da EULEX „pomno prati ove zabrinjavajuće događaje“.

Sastav policije treba da odražava i predstavlja društvo kojem služi i štiti – dodao je na svom Tviter nalogu.

„Nevećinski članovi KP-a mogu doprineti bezbednosti svojih zajednica kroz rad policije orijentisan na zajednicu“ – poručio je Barbano, navodeći i da je EULEX posvećen „podršci naporima KP usmerenim na razvoj delotvorne, efikasne, reprezentativne i odgovorne policije“.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da „u potpunosti dele ovu zabrinutost“.

„I ponavljamo našu posvećenost kosovskim multietničkim policijskim snagama. Kao što sam mnogo puta rekao, Kosovska policija postoji da bi služila svim zajednicama na Kosovu i njeni službenici bi trebalo da budu u mogućnosti da rade bez zastrašivanja“ – dodao je, navodeći da pažljivo prate razvoj događaja.

Krajem jula Kosovska policija za region severa dobila je 74 nova policajca, među kojima je bilo 45 Srba, a nakon što je ovaj region KP-a kajem prošle godine napustilo 547 srpskih pripadnika.

Međutim, ubrzo po objavljivanju informacije u javnosti, usledila je negativna kampanja na društvenim mrežama protiv novih pripadnika KP-a.

Kampanju je osudila međunarodna zajednica, i kosovski zvaničnici koji su ocenili da se radi o pretnjama „od strane Srbije i njenih kriminalnih grupa“.

Izvor :
Radio Kontakt plus