Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče

Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.

Crkvena opština, zajedno sa svojim parohom ocem Jovanom Cvetkovićem, je pozvala sve mlade i građane ovog kraja da očiste nagomilano smeće iz rečnog korita.

„Radujem se što su se mladi ljudi odazvali pozivu, to govori o njihovoj razvijenoj svesti o ekologiji i čuvanju prirode koja nas okružuje. Nadam se da će njihov primer podstaći i one koji danas nisu bili sa nama da nam se pridruže. Reka Kujavča prolazi kroz atar tri srpska sela Tučep, Osojane, Šaljinovica. Sa puno energije i dobrog raspoloženja krenulo se u akciji čišćenja rečnog korita, akciju nastavljamo 30.septembra. Namera nam je da akcija traje sve dok poslednju kesu ili flašu ne sakupimo iz rečnog korita“, izjavio je sveštenik Cvetković.

On ističe da se kroz posvećenost i brigu za našu okolinu podstiče i odgovornost da kao pojedinci pomažemo jedni drugima.

„Ovo danasnje okupljanje mladih je bila ideja da ocistimo korito reke u kojoj smo se kupali kao klinci, a danas podseca na deponiju. Nas dvadesetak je uspelo da ocisti mozda 0.01 posto korita ali smo definitivno ucvrstili vezu jedni medju drugima i sve ostale akcije ce se lakse odrzavati. Nije neka klise prica vec sam osetio jednu pozitivnu energiju i zelju da ovaj posao dovedemo do kraja, a zatim i da preduzmemo ostale akcije. Ovo selo ce zaziveti jedino kroz ovakvo druzenje, a mi smo spremni da preuzmemo odgovornost“, kaže Danilo Đurić.

Dok Anđela Đurić smatra da je danasnja akcija čišćenja bila uspešna.

„Veliki broj nas se odazvao, nadam se da će nam se idućeg puta pridružiti i ostali meštani sela. Pored čišćenja smo se svi zabavli radeći nešto korisno za nasu sredinu“.

Ova akcija je početak i podsticaj za čišćenje reke koja se u proteklom periodu izlivala i nanosila štete zbog nagomilanog smeća i otpada.

Osojane je povratničko selo sa izuzetnim prirodnim lepotama, plodnom zemljom i vrednim istorijskim nasleđem. U srednjovekovnim dokumentima pominje se kao Župa Kujavča i ime nosi po reci Kujavči čije korito su danas čistili mladi ovog kraja.

Izvor :
RTV KIM