Osmani zatražila podršku Slovenije za evroatlantski put Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ministarkom spoljnih poslova i zamenicom premijera Slovenije Tanjom Fajon sa kojom je razgovarala o produbljivanju saradnje, saopšteno je medijima iz Predsedništva Kosova. 

Osmanijeva je odnose sa Slovenijom ocenila kao „veoma prijateljske“, te napomenula da „ceni istorijsku podršku Slovenije Kosovu i njegovoj međunarodnoj integraciji“.

„U tom smeru, predsednica Osmani je zahvalila Sloveniji na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu, što je pokazala imenovanjem specijalnog emisara“, stoji u saopštenju.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o zajedničkoj posvećenosti za dalje produbljivanje saradnje u različitim oblastima.

„Predsednica Osmani i zamenica premijera Fajon takođe su razgovarale o aktuelnim dešavanjima na severu zemlje i naporima kosovskih institucija da uspostave red i zakon. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsednica Osmani je istakla da Kosovo ostaje konstruktivna strana, ali da Srbija svojim opstrukcijama i korišćenjem kriminalnih bandi na severu zemlje pokušava da destabilizuje Kosovo i ometa dijalog“.

Napominje se da je predsednica Osmani naglasila da je Kosovo posvećeno miru i stabilnosti i da primarni cilj ostaje evroatlantska integracija Kosova.

„S tim u vezi, predsednica Osmani je zatražila podršku Slovenije za evroatlantski put Kosova i članstvo u drugim međunarodnim organizacijama“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.