Osmani zatražila da se izvrši pritisak na Srbiju da poštuje Sporazum o normalizaciji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je od Evropske unije i drugih saveznika zatražila da izvrše pritisak na Srbiju da poštuje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Osmani je tokom zvanične posete Severnoj Makedoniji rekla da je Srbija nedavnim postupcima „flagrantno prekršila“ dva člana Sporazuma o normalizaciji, oko kog su se dve strane usaglasile krajem februara i prihvatile aneks za njegovu implementaciju sredinom marta.

Cilj ovog sporazuma je postizanje potpune normalizacije odnosa.

Osmani je rekla da će Kosovo imati konstruktivan pristup i na sastanku 2. maja u Briselu, za kada je zakazan dijalog na visokom političkom nivou.

„Kakvi će biti postupci Srbije, manje-više možemo namirisati iz najnovijih izjava, a pre svega iz postupaka koji su predstavljali kršenje sporazuma postignutog u Briselu i aneksa u Ohridu“, rekla je Osmani i podsetila da se u članu četiri kaže da Srbija neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

U međuvremenu je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, na zajedničkoj konferenciji sa Vjosom Osmani, rekao da njegova zemlja ima isti stav i prema Kosovu i prema Srbiji, jer priznaje nezavisnost obe zemlje i sa njima ima diplomatske odnose.

On je rekao da Kosovo i Srbija mogu da izvuku pouke iz Ohridskog sporazuma iz 2001. godine, kojim je okončan oružani sukob u Severnoj Makedoniji.

„Ako neko želi da uči iz onoga što smo postigli Ohridskim sporazumom 2001. godine, neće pogrešiti, iako specifičnosti svake zemlje diktiraju i konkretna rešenja. Ne kažem da su situacije identične ili da se naša rešenja mogu odraziti i na odnose Kosova i Srbije, ali može se uzeti ono što oni misle da je dobro“, rekao je Pendarovski.

Tokom posete Skoplju, predsednica Kosova je rekla i da u zemljama Zapadnog Balkana postoje tendencije da se destabilizuje region, te da se tako nešto mora sprečiti ali i „maligni uticaj Rusije“.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa