Osmani učestvuje na Samitu za demokratiju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovaće danas i sutra na virtulenom Samitu za demokratiju gde će predstavljati Kosovo, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

Samit će otvoriti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, a kako je saopšteno iz Predsedništva Kosova Osmanijeva će u svom govoru predstaviti ključne ciljeve Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratija, jačanju uloge žena u društvu i stvaranju mehanizama radi obezbeđivanja sprovođenja ovih ciljeva.

„Na ovom Samitu će učestvovati svetski lideri, predstavnici civilnog društva i oni iz privatnog sektora, a predviđeno je da se diskutuje o: jačanju demokratske održivosti, sprečavanju borbe protiv korupcije, zaštiti ljudskih prava, jačanju demokratije i zaštiti protiv autoritarizma, zaštiti demokratskih institucija, osporavanju digitalnog autoritarizma i približavanju demokratskih vrednosti“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predesdnice Kosova. 

Poziv za učešće na Samitu za demokratiju Osmanijevoj je 9. novembra poslao predsednik Sjedninjenih Država Džozef Bajden.

Podsetimo, Srbiju će na istom skupu predstavljati predsednik Aleksandar Vučić koji je, kao i Osmanijeva, naknadno pozvan da učestvuje. Samitu koji će otvoriti predsednik Bajden iz regiona Zapadnog Balkana neće  prisustvovati jedino predstavnici Bosne i Hercegovine.

Izvor :
RTV KIM