Osmani: Teroristički akt u Banjskoj, režirao i organizovao Beograd

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je je u intervjuu za RTK navela da je „nakon terorističkog akta u Banjskoj, gde je herojski poginuo vodnik Afrim Bunjaku, nesumnjivo jasno da ga je režirao i organizovao Beograd, sa namerom da destabilizuje Kosovo i čitav region“.

Očekuje se da će ovaj događaj uticati na proces dijaloga, s obzirom na to da je Osmani predložila nastavak dijaloga sa SAD-om.

U međuvremenu, dok su državni organi Kosova već potvrdili da je potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, bio vođa „terorističke grupe“, Osmani je najavila da će uskoro biti donete institucionalne odluke protiv Srpske liste.

„Prošlo je dosta vremena otkako sam na Kosovu i van njega govorila o opasnosti koju predstavljaju ove grupe, koje već dugo obučava srpska vojska. Uglavnom se radi o strukturama paravojne prirode, koje su teško naoružane vojnim sredstvima, spremne za borbu u vojnom stilu i već duže vreme ilegalno dovoze oružje na sever Kosova, što je kulminiralo napadom od pre nekoliko dana, što je, u obimu koji je planiran, svojim profesionalizmom i pripremom sprečila Kosovska policija“, naglasila je Osmani, izrazivši duboku zahvalnost za izuzetan rad Kosovske policije na „zaštiti suvereniteta, zaštiti dostojanstva naše države, ali pre svega na zaštiti svakog građanina Kosova bez obzira na etničku pripadnost od ovih kriminalnih i terorističkih grupa“.

Prema njenim rečima, važno je da sve bezbednosne institucije i javne institucije neumorno rade na sprečavanju ovakvih napada u budućnosti.

„Imperativ je da imamo i stalnu koordinaciju sa našim saveznicima koji su takođe garanti mira i bezbednosti na Kosovu i šire“, dodala je predsednica u intervjuu za RTK.

„To znači da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo moramo da imamo maksimalno jedinstvo unutar naše zemlje, bez obzira na politička opredeljenja, da svi moramo biti jedinstveni i zajedničkim delovanjem da se suprotstavimo ovakvim postupcima Srbije, jer ovako samo podržavamo bezbednosne institucije koje zapravo snose najveći teret zaštite našeg suvereniteta i zaslužuju da mi kao politika govorimo jednim glasom u odbrani Kosova“, zaključila je predsednica Kosova.

Osmani: Moramo da sednemo sa SAD i pripremimo nacrt za Asocijaciju

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je da Kosovo treba da pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, i istakla da Sporazum o normalizaciji odnosa – koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine – nije „savršen“ za Kosovo, već je međunarodna obaveza.

Osmani je istakla da i dalje postoje nedoumice o tome kako se neki njeni delovi mogu primeniti u praksi, pozivajući se na članove 7. i 10. Član 7. govori o obezbeđivanju odgovarajućeg nivoa samodovoljnosti srpske zajednice, u skladu sa ranije postignutim sporazumima u u okviru dijaloga.

U međuvremenu, sljedeći član zahteva od strana da implementiraju sve dogovore postignute u dijalogu, uključujući i onaj za Zajednicu.

„Treba da sednemo sa SAD, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku samo sa SAD, mislim da je ovo rešenje, da sednemo sa našim partnerima u SAD, da američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u skladu sa pismom bivše šefice diplomatije EU Federike Mogerini koje garantuje da neće biti izvršnih ovlašćenja i u skladu sa pisanim američkim stavom od strane Dereka Šolea i izaslanika Vašingtona za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji pojašnjavaju da će takvo telo biti koordinaciono telo, bez izvršnih ovlašćenja“, rekla je Osmani za RTK.

Izvor :
RTK, Kim