Osmani razgovarala sa Sunjogom i timom Kancelarije UN na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ambasadorom EU na Kosovu Tomašom Sunjogom i timom Kancelarije Ujedinjenih nacija na Kosovu predvođen Nonom Ziherman, sa kojima je razgovarala o procesu popisa stanovništva.

„Govoreći o posebnom značaju ovog procesa, predsednica Osmani je rekla da će ga stalno podržavati naglašavajući značaj njegove realizacije, kao i činjenicu da će ažurirane statistike doprineti i obezbeđenju brojnih razvojnih projekata. Ona je izrazila uverenje da će ovaj proces naići na podršku svih strana, jer je koristan za sve institucije i građane“, navodi se u saopštenju predsednice Kosova.

Iz predsedništva Kosova dodaju da je na sastanku bilo reči i o usvajanju tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa od strane Vlade Kosova.

Osmanijeva je naglasila da će se ratifikacijom sporazuma o slobodi kretanja, sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, značajno unaprediti sloboda kretanja na Zapadnom Balkanu.