Osmani: Preispitati dijalog nakon sukoba u Banjskoj

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je na konferenciji za medije da je proces izbora glavnog tužioca ocenjen kao orkestriran, neredovan i nezakonit. Osmani je rekla da joj se pretilo optužnicama i hapšenjima ako ne imenuje Bljerima Isufaja za glavnog tužioca. Rekla je i da su „masovni prekršaji“ bili evidentni u procesu izbora Isufaja od strane Tužilačkog saveta.

„S druge strane, mogu vam reći da je bilo i drugih nezakonitih pritisaka. Bilo je ljudi koji su slali poruke da „ukoliko ne potpišeš mi ćemo podneti optužnice, mi ćemo ti vezati ruke“. Ali oni treba da znaju da za više od dve decenije koliko sam u politici, pritisci nikada nisu funkcionisali, a neće ni sada“, navela je Osmani.

Ona je kazala i da su joj pretnje stizale od zvaničnika pravosudnih institucija. Naglasila je da niko ne može da dobije potpis pod pritiskom.

Predsednica Kosova je odgovarajući na pitanja novinara navela i da bi dijalog trebao da se preispita nakon događaja od 24. septembra jer, kako je rekla, Kosovo ne može da se ponaša kao da se ništa nije desilo i dodala da je Kosovo „jasno dokazalo da Srbija stoji iza sukoba u Banjskoj“ te da to dokazuju četiri elementa.

„Prvi se odnosi na finansiranje ovih struktura za šta postoje dokazi zabeleženi mesecima ranije ne samo 24. septembra. Drugi se odnosi na oružje koje je proizvedeno u vojnoj industriji Srbije, a koje je srpska država dala teroristima koji su izvršili napad. Treći se odnosi na obuku koju ni država Srbije ne poriče da je sprovela, a četvrta na političke veze koje Srbija ima sa teroristima koji su rukovodili ovim napadom. Nema više sumnje“, rekla je.

istakla je i da bi bila „velika šteta za mir i stabilnost u regionu i za sam proces dijaloga“ ukoliko se zbog događaja u Banjskoj ne bude preduzela nijedna mera protiv Srbije.

„Evropska komisija ima pravo i u njenoj je nadležnosti da predlaže mnogobrojne mere finansijske i političke prirode. Dok to pitanje ne ode na nivo Saveta mi predlažemo mere i jedan broj članica je dao pozitivan odgovor, ali je bitno da Evropska komisija izađe sa konkretnim predlogom u vezi ovih mera i sa svim argumentima koje imaju pred sobom“, rekla je Osmani.

Izvor :
Medija centar Čaglavica