Osmani pozvala na konsultacije u ponedeljak da odrede datum za vanredne izbore na severu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani uputila je danas poziv političkim strankama radi konsultacija nastupajućeg ponedeljka – 14. novembra, na kojima bi se odredio datum vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu.

Dok Srbi na Severu masovno izlaze iz kosovskih institucija, uključujući policiju, sudstvo, opštine i vladu, odakle su prvo izašli prošle nedelje, uz poruke sa Severa i iz Beograda da nema povratka bez ispunjenja dva uslova, iz Prištine se nastavlja sa insistiranjem na merama za uklanjanje srpskih tablica do 21. aprila, ali i planovima za nove izbore na Severu.

To je ranije ove nedelje na konferenciji za medije potvrdio kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je istovremeno odbacio mogućnost da se izbori mogu održati na parlamentarnom, već isključivo na lokalnom nivou i to na Severu, a nakon izlaska Srba.

Sada iz kabineta Osmani poručuju: „Osmani je uzimajući u obzir zakonske rokove predviđene važećim zakonodavstvom, uputila poziv političkim strankama kako bi odredili datum vanrednih izbora za gradonačelnike opština na Severu: Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić“.

Potvrdili su da je poziv upućen nakon podnošenja ostavki gradonačelnika ovih opština.

Ostavke su podnete kosovskom ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, kao i kancelariji kosovske predsednice.

Nakon konsultacija sa strankama, Osmani će odrediti datum održavanja vanrednih izbora, naveli su.

Kosovska predsednica prethodno je ove nedelje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zatražila imena osoba koje će popuniti upražnjena poslanička mesta u kosovskoj skupštini, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate.

CIK je svoje predloge za nove poslanike izlistao juče, a na istom sastanku šef sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj, najavio je da se nastavlja i rad na izradi budžeta i operativnog plana za vanredne izbore u četiri opštine na Severu. 

Moguće vanredne izbore na Kosovu je izazvala nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala upravo izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

U Parizu se danas, upravo ovim povodom, održavaju bilateralni sastanci Kurtija i Vučića sa evropskim dvojcem Borelj-Lajčak.

Izvor :
Kossev