Osmani: Postignuta saglasnost o delu američkog predloga za dinar

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se pitanje srpskog dinara na Kosovu mora hitno rešiti i da već postoji saglasnost o delu američkog predloga po tom pitanju.

Prema njenim rečima, idealno bi bilo da se u Briselu 19. marta postigne dogovor u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na nivou glavnih pregovarača.

Ona je rekla da je veoma pozitivno “što se međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Državama, slaže da na Kosovu ne bude u opticaju dinar”.

“Uz njihovu pomoć uspeli smo da od sada te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stiže u eurima, a ne u dinarima i verujem da se time rešava veliki dio problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti”, kazala je Osmani.

Kada je reč o drugom delu predloga, ona je rekla da kosovske vlasti razmatraju načine da obezbede da pomoć koja iz Srbije za srpsku zajednicu na Kosovu “ne ode u ruke lica koja su zloupotrebljavala, koji su korumpirani i uzeli su novac možda na ime građana, ali su ga koristili za organizovani kriminal”.

“Za taj deo se pravi plan koji će uključiti kosovske vlasti”, navela je predsednica Kosova.

Osmani je rekla da postoji nada da će vrlo brzo biti postignut dogovor o drugoj tački.

Centralna banka Kosova (CBK) je od 1. februara počela da primenjuje novu uredbu, kojom se utvrđuje da je evro jedina valuta koja se koristi za plaćanje gotovinom, čime je dinar stavljeno van takve upotrebe.

Srbija navodi da Srbima na Kosovu daje pomoć vrednu milione evra i isplaćuje im plate, penzije i dodatnu pomoć u sopstvenoj valuti, dinarima.

Međunarodna zajednica je oštro reagovala na odluku Kosova za prestanku primene dinara kao sredstva gotovinskog plaćanja, rekavši da je potreban jasan plan koji ne šteti srpskoj zajednici, kao i da je rok za njegovu primenu bio prekratak.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa