Osmani od Litvanije zatražila podršku za članstvo Kosova u SE

Predsednicu Kosova Vjosa Osmani, tokom posete Litvaniji, sastala se sa premijerkom Ingrida Onimonite, a tom prilikom Osmanijeva je zatražila pomoć za prijem u Savet Evrope.

Osmani je istakla da jačanje saradnje sa saveznicima ostaje ključni prioritet spoljne politike Kosova.

„Kosovo je zahvalno na višegodišnjoj podršci Litvanije, ali sada su ključni podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope, kao i težnjama ka integracijama u NATO i EU. U ključnom trenutku za budućnost našeg kontinenta, premijerka i ja smo se dogovorili da intenziviramo međusobnu saradnju u spoljnoj i bezbednosnoj politici“, rekla je Osmani.

Tema sastanka bila je i agresija Rusije na Ukrajinu, za koju je predsednica Osmani izrazila podršku Kosova ukrajinskom narodu.

„Stav Kosova o Ukrajini je u potpunosti u skladu sa SAD, EU i svim demokratskim zemljama. Kosovo je uvelo sankcije Rusiji i nudi svu moguću podršku narodu Ukrajine“, rekla je Osmani.

„Osmani je zatražila od premijerke Onimonite podršku u procesu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu Evrope, kao i podršku u ubeđivanju skeptičnih država da unaprede proces liberalizacije viza za građane Kosova, što je Litvanija dosledno podržavala“, navodi se u saopštenju.

Izvor :
RTV KIM